Sint Maarten 10 november

Sint-Maarten was vroeger de datum waarop de oogst binnengehaald moest zijn en het vee op stal ging.
Op die dag werden ganzen geslacht. Op 10 november werden de grote
Sint-Maartensvuren ontstoken. Dit gebruik gaat terug op een Germaans feest ter ere van Wodan. Men bracht dankoffers en brandde reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen. 

Later werd het Sint-Maartensfeest vooral een kinderfeest.
Kinderen trokken met lampions of uitgeholde rapen, knollen en kalebassen met een kaarsje langs de deur voor snoep en fruit. Volgens het Meertens Instituut is het heel goed mogelijk dat dit gebruik stamt uit Duitsland, waar in bepaalde streken in de kerk ieder jaar rond Sint-Maarten gelezen werd over het licht dat niet onder de korenmaat gezet moest worden.
Ook gebruikten ze een foekepot of rommelpot, dat is een pot waarover een varkensblaas is gespannen, daarin zit een rietje dat een brommend geluid maakt als eraan wordt getrokken. In diverse Nederlandse steden en streken gaan kinderen op 10 november met zelfgemaakte lampions langs de deuren om te zingen, waarvoor ze snoep krijgen. 

Op 10 november gaan we in GMS, na het verhaal van Sint-Maarten gespeeld te hebben, op pad. Een optocht van lampionnen door de buurt. Aan het einde kan iedereen genietend van een lekkere beker warme chocolademelk genieten van het Sint-Maartensvuur. 

Hieronder zie het programma.
18.15 uur Ouders en kinderen verzamelen zich in de kerk.
18.15 tot 18.30 uur Harmonie Flos Carmeli speelt van enkele muziekstukken.
18.30 uur Aanvang St. Maartensviering in de kerk
19.00 uur opstellen optocht Schandelerstraat

Route:
Opstellen Schandelerstraat
Ø  Schandelerstraat
Ø  Re af onder de Molenwei door
Ø  Re af Oude Kerkstraat
Ø  Li af Mangostraat of Vijgenweg
Ø  Re af Meezenbroekerweg
Ø  Li af LTM-weg
Ø  Re af Grasbroekerweg
Ø  Li af Sittarderweg
Ø  Re naar de Trommelaere

Bij de Trommelaere staat warme (koude) chocomel klaar bij aankomst.