Dit kruis is geschonken door de O.N. Mijnen t.g.v. de Priesterwijding van Fr. Johannes Dings O.F.M., een zoon van een der personeelsleden uit deze woninggroep (Musschemig). Het is ingezegend op 13 oktober 1946. Dit kruis diende ook als rustaltaar bij de Sacramentsprocessie.

Het gezin Dings – Stoffels verhuisde rond 1920 met nog zes andere families van Tegelen naar Heerlen om er in de mijnen te gaan werken. De familie Dings – Stoffels betrok de woning in de Kristalstraat nr. 15.

Joseph Hubertus Dings:
Geboren op 19-07-1918, Tegelen
Overleden op 31-01-2000 te Driebergen
Begraafplaats: Sint Petrus’ Banden te Driebergen

Jan Dings was het oudste kind in het gezin dat bestond uit twee jongens en vier meisjes. Hij groeide op in de pas opgericht mijnwerkersparochie (Sittarderweg) die aan de Franciscanen was toevertrouwd. Jan werd al gauw misdienaar.

Op de lagere school was hij een goede leerling. Zijn verlangen was om missionaris-franciscaan te worden. Na de lagere school ging hij naar Sittard naar het Missiecollege van de Franciscanen.

In 1936 trad hij in als novice in het Franciscanenklooster te Hoogcruts. Na 10 maanden noviciaat openbaarde zich een begin van tbc. Hij moest drie maanden kuren en werd persoonlijk naar het ouderlijk huis teruggebracht.

“Het was de dag dat ik mijn vader heb zien huilen.”

In september 1938 trad hij opnieuw in als novice, nu te Bleijerheide, studeerde Filosofie en Theologie en werd op 11 maart 1945 in Weert tot priester gewijd.

Op zondag 1 april 1945 (Eerste Paasdag) was zijn eerste Plechtige Mis in de kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum op de Sittarderweg te Heerlen. Hiervoor had men een Feestgids samengesteld met daarin o.a. liedjes op bekende melodieën met teksten over zijn leven en zijn levensloop.

In 1946 werd hij assistent in Lochem en hij ging in 1947 naar De Rees in Brummen voor cursus- en retraitewerk. In 1955 werd hij vicaris in Alverna en in 1958 gardiaan in Vorden. Van 1958 tot 1963 was hij retraiteleider in een aantal communiteiten of andere groepen met medebroeders en andere religieuzen. In 1961 werd hij gardiaan in Weert en in 1964 pastoor in Woudrichem en Sleeuwijk en in 1967 praeses en pastoor in Sankt Pölten in Oostenrijk.

In 1969 kwam hij terug naar Nederland en werd kapelaan in Maastricht-Malberg en in 1971 lid van het priesterteam in het dekenaat Zaltbommel en gezinspastor in Velddriel tot 1983.

In Velddriel is zelfs een plein naar hem genoemd, het Pastoor Dingsplein. Toen verhuisde hij naar Maarssen, waar hij privé woonde en in 1984 nog tijdelijk werkzaam was in Maastricht-Malberg.

In 1997 verhuisde hij naar Huize Beukenstein in Driebergen

Bron: minderbroeders franciscanen en bidprentje

Ingezonden door: Jan van Kan