Heerlen viert het Erfgoedjaar 2025 met financiële steun voor activiteiten

In 2025 staat Heerlen in het teken van haar rijke geschiedenis en veelbelovende toekomst. Het hele jaar door zullen er tal van evenementen en activiteiten zijn om het Erfgoedjaar te vieren. Om iedereen de kans te geven hieraan bij te dragen, stelt de gemeente Heerlen een speciale subsidieregeling beschikbaar.

Vanaf 1 september kunnen inwoners van Heerlen financiële steun aanvragen voor hun eigen evenementen en activiteiten. Deze subsidie is bedoeld om kleine initiatieven te ondersteunen die het verhaal van Heerlen op een unieke en creatieve manier vertellen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten rondom de vijf tijdlijnen die de geschiedenis van Heerlen belichten: de tijd van de Romeinen, de Middeleeuwen met ridders en rovers, de mijnbouwperiode, de overgangsjaren en de toekomst van de stad.

Wethouder Cultuur en Erfgoed, Jordy Clemens, nodigt iedereen uit om mee te doen: “Het jaar van het Heerlens erfgoed staat voor de deur en het belooft een indrukwekkend jaar te worden. We willen dat iedereen op een creatieve manier de boeiende verhalen van onze stad vertelt.”

Hoe werkt de subsidieregeling?

De subsidieregeling is beschikbaar voor particulieren, maatschappelijke groepen, verenigingen, stichtingen, zelfstandige ondernemers (zzp’ers), informele clubs, bedrijven en onderwijsinstellingen. Het enige dat nodig is, is een activiteit die in Heerlen plaatsvindt, open is voor het publiek, en bijdraagt aan het levend houden van het erfgoed van de stad.

Belangrijke voorwaarden voor de subsidie zijn:

  • De activiteit vindt plaats in Heerlen.
  • De activiteit is toegankelijk voor het publiek.
  • De activiteit draagt bij aan het behoud en de beleving van het erfgoed van Heerlen.
  • De subsidieaanvraag moet minimaal vier weken van tevoren worden ingediend.

Maximale subsidiebedragen

Voor particulieren is er een subsidie beschikbaar van maximaal € 1.000 per activiteit. Voor maatschappelijke groepen, onderwijsinstellingen, verenigingen, stichtingen, zzp’ers en bedrijven kan een subsidie van maximaal € 5.000 worden aangevraagd.

Voor meer informatie en om een aanvraag in te dienen, kunnen geïnteresseerden terecht op de website van de gemeente Heerlen: www.heerlen.nl/subsidie-erfgoedjaar.