Bewonerskracht: Vrijwilligers die de Ogen en Oren van Buurt Grasbroek zijn

In een tijd waarin gemeenschappen steeds meer versnipperd raken door eigenbelang en technologie het menselijk contact verzwakt, is er een groep in de buurt Grasbroek, Heerlen, die juist de verbinding zoekt: Bewonerskracht. Deze groep vrijwilligers zet zich actief in om hun buurt leefbaar, veilig en verbonden te houden.

Samenwerking van Woningcorporaties voor de Buurt

Bewonerskracht is ontstaan uit een uniek samenwerkingsverband tussen drie woningcorporaties in Heerlen: Vincio Wonen, Weller, en Wonen Limburg. Samen beheren zij meer dan 10.000 woningen in de stad, en zonder tussenkomst van de gemeente hebben zij een initiatief opgezet om de leefbaarheid in de buurt Grasbroek te verbeteren. Dit hebben ze gedaan door een team van vijf enthousiaste vrijwilligers te vormen, die als taak hebben om naar de bewoners te luisteren en problemen in de wijk op te sporen.

Vrijwilligers Met een Hart voor Grasbroek

De groep vrijwilligers van Bewonerskracht bestaat uit inwoners van Heerlen die één ding gemeen hebben: hun liefde voor de buurt Grasbroek. Hoewel ze geen professionele hulpverleners zijn, zetten zij zich in om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Door regelmatig door de buurt te lopen, signaleren zij problemen, spreken zij bewoners aan, en helpen ze waar mogelijk. Daarnaast geven zij bewoners tips en ondersteuning, zodat zij in de toekomst zelf actie kunnen ondernemen om hun leefomgeving te verbeteren.

De vrijwilligers van Bewonerskracht fungeren niet alleen als ‘de ogen en oren’ van de buurt, maar bieden ook een luisterend oor voor bewoners die met persoonlijke kwesties of problemen zitten. Ze melden geconstateerde problemen bij de juiste instanties en houden vinger aan de pols in de wijk.

Regelmatige Rondes door de Buurt

Elke week trekken de vijf vrijwilligers van Bewonerskracht zo’n vier tot vijf dagen de wijk in. Per week loopt elke vrijwilliger gemiddeld twee uur door Grasbroek, zowel overdag als in de avond. Eén keer per maand komt de groep bijeen om bevindingen en acties te bespreken. Het doel is om altijd toegankelijk te zijn voor buurtbewoners en een helpende hand te bieden waar nodig.

Volgens de vrijwilligers zelf is het werk niet ingewikkeld: “Waar het om gaat, is dat we elkaar steunen in onze buurt.”

Een Veilige en Vriendelijke Buurt

Het uiteindelijke doel van Bewonerskracht is helder: zorgen dat Grasbroek een veilige, schone en vriendelijke plek blijft, waar iedereen zich thuis kan voelen. Met hun inzet hopen de vrijwilligers een positieve invloed uit te oefenen op het welzijn van de wijk en haar bewoners. Ze willen laten zien dat kleine acties een groot verschil kunnen maken voor de leefbaarheid in de buurt.

Doe Mee en Versterk Onze Buurt

Woont u in Grasbroek en wilt u ook bijdragen aan een fijnere buurt? De vrijwilligers van Bewonerskracht nodigen u uit om samen met hen aan de slag te gaan. Interesse? Stuur een e-mail naar bkgrasbroek@gmail.com voor meer informatie of om u aan te melden als vrijwilliger.

Samen kunnen we van Grasbroek een plek maken waar iedereen zich thuis voelt.