Op 2 oktober 2024 vond de Buurtcoalitie GMS-vergadering plaats in het Cultuurhuis Heerlen, waar 27 deelnemers samenkwamen om belangrijke onderwerpen en initiatieven voor de buurt te bespreken. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste punten uit deze bijeenkomst.

Mededelingen

Er waren enkele afmeldingen van vaste deelnemers, waaronder René Geraets en Monique Heuten. Een belangrijke mededeling betrof Wonen Limburg: de talentmakelaar Gite, die eerder werd ingezet voor de GMS-wijk, zal nu actief zijn in Eikenderveld. Dit betekent dat het talentmakelaarschap voor GMS stopt, hoewel bewonersinitiatieven zoals Bewonerskracht gewoon doorgaan.

Evaluatie GMS Café van 4 september

Het GMS Café van 4 september werd over het algemeen positief ontvangen. De opkomst was goed, met veel nieuwe gezichten. De sfeer was laagdrempelig en persoonlijk, en de spreker, Leo, kreeg lof. Er waren echter ook enkele verbeterpunten, zoals de gebrekkige geluidskwaliteit en de beperkte toegankelijkheid van de locatie. Voor toekomstige edities werd voorgesteld om een grotere locatie te kiezen, beter geluid te verzorgen en de buurt meer te betrekken bij de organisatie.

Update Werkgroepen

De werkgroep Veiligheid en Leefbaarheid gaf een update over het herinrichtingsplan voor Willemskwartier. Belangrijke punten waren de focus op verkeersveiligheid en het plaatsen van zebrapaden op kruispunten. De overlast in de buurt neemt toe, en daarom zijn maatregelen nodig om dit te ontmoedigen. Het definitieve plan wordt binnenkort vastgesteld, waarna de uitvoering in april 2025 zal beginnen.

Ook werd een presentatie gegeven over de vergroening van het Lange Jan Park (LJP). Dit plan omvat intensieve handhaving, camerabewaking en ecologisch groenbeheer om het park aantrekkelijker te maken. De betrokkenheid van de buurtbewoners bij dit project is essentieel om overlast te voorkomen.

Succesvolle Burendag

Op 28 september 2024 vond de Burendag plaats, met vijf verschillende evenementen in de wijk, die allemaal succesvol werden ervaren. Een WhatsApp-groep is opgericht om bewoners te ondersteunen bij de organisatie van toekomstige evenementen, en er komt binnenkort een fotoverslag van de dag op de Facebook-pagina van Buurtpunt Schandelen. De Burendag werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Oranjefonds.

GMSImpuls – Italiaanse Avond

Giovanni heeft een voorstel ingediend voor een maandelijkse Italiaanse kookavond, gericht op ontmoeting in een sfeervolle omgeving met authentieke Italiaanse gerechten. Het budget van €300 werd goedgekeurd voor versieringen, kookbenodigdheden en promotie. De buurtcoalitie stond unaniem achter het voorstel.

Nieuwe Projectvoorstellen Indienen

Bewoners worden aangemoedigd om nieuwe projectideeën voor GMSImpuls in te dienen voor 30 oktober. Op 6 november worden deze voorstellen gepresenteerd en beoordeeld. Een kleine commissie bekijkt de voorstellen vooraf op haalbaarheid. Heb je interesse om in deze commissie plaats te nemen? Stuur dan een e-mail naar c.verleg@heerlen.nl.

Lopende Initiatieven

Er werd een update gegeven over bestaande GMSImpuls-initiatieven. De 5g-kookgroep loopt goed en zit vol. Het project “Opkikkertje” blijft populair en er zijn plannen om wegkruizen in de buurt verder op te knappen.

Rondvraag

Er werden vragen gesteld over zoutvoorzieningen voor de winter, de voortgang van de “Letters van Heerlen” en de rattenoverlast bij een bushalte aan de Sittarderweg. De werkgroep zal deze problemen bespreken met de gemeente. Zuyd kunstacademie onderzoekt momenteel het Lange Jan Park vanuit verschillende perspectieven, en bewoners kunnen zich aanmelden voor een onderzoeksessie in december.

Volgende bijeenkomst

De volgende vergadering van de Buurtcoalitie GMS vindt plaats op 6 november 2024 van 19:30 tot 21:00 uur in Gemeenschapshuis “Het Juphuis” (Schandelerstraat 81, Heerlen). We hopen je daar te zien!