Help de egel de winter door.
Als dierenliefhebber heb ik met zorgelijke gevoelens het nieuws gevolgd over de achteruitgang van de egelpopulatie in Nederland met meer dan 70% . In het nieuwsbericht van RTL 4 van 28 oktober werden verschillende oorzaken aangegeven zoals klimaatverandering, een behoorlijke afname van voedsel in de vorm van insecten (wereldwijd 60% afgenomen), de verstening van tuinen e.d.
Ook in andere media lees of zie je berichten over de achteruitgang van de egelpopulatie. Ik ben van mening dat de gemeente Heerlen met haar groenbeleid meewerkt aan deze achteruitgang. Rond deze tijd en vroeg in het voorjaar moet er zo nodig gesnoeid worden en afgevallen bladeren weg geblazen worden tussen het openbaar groen.
Net de plekken waar egels hun winterslaap houden, wordt met grof geweld met bladblazers en bosmaaiers hun schuilplaatsen om te overwinteren vernield. Regelmatig zie ik de mensen van deze z.g. “onderhoudsbedrijven” zonder enige kennis, aansturing of begeleiding, een slachtveld aanrichten in het openbaar groen.
Met openbaargroen bedoel ik de bossages oftewel het struikgewas dat onder het openbaar groen van de gemeente Heerlen valt.
Ik vraag me dan ook af wat het nut is van het ruimen van dode takken en bladeren in het najaar en voorjaar. In het kader van de biodiversiteit is het noodzakelijk dat de dode takken en bladeren blijven liggen ter bescherming van egels en insecten in de winter. Ik vind dat wij als mensen verantwoordelijk zijn voor al het leven in de natuur. Natuur die ook te vinden is in een stedelijke omgeving.
Ik schrijf dit artikel in de hoop dat ook ambtenaren van de gemeente Heerlen dit lezen en eens achter hun oren krabben. Maar ook u als buurtbewoner kan de egel een beetje op weg helpen. Ruim niet alles rigoureus op wat betreft de bladeren in de tuin. Laat de beschutte plekjes in uw tuin een beschut plekje zijn voor egels. Niet alleen voor de egels, maar ook voor de insecten. Ik hoor u denken: voor de insecten?
Ja, want die zijn in het voorjaar weer hard nodig als voer voor de egels en de vogels.
Mocht u een “dode” egel vinden in uw tuin, weet dan dat het niet dood is, maar in een winterslaap verkeert. Laat het beestje met rust of belt u de dierenambulance.
Ingezonden door buurtbewoner Rob Heuperman.