Op vrijdag 20 september 2024 opent ’t Hoes veur ’t Limburgs officieel zijn deuren in Roermond. Dit nieuwe centrum, gevestigd op Weerstand, is opgericht om de Limburgse taal en dialecten te koesteren en te promoten. Limburg is namelijk een provincie met een rijke diversiteit aan talen en dialecten, en het behoud van deze unieke culturele expressie is belangrijk voor de Limburgse identiteit.

Wat is ’t Hoes veur ’t Limburgs?

’t Hoes veur ’t Limburgs is een kennis- en expertisecentrum dat zich richt op het behoud en de versterking van de Limburgse taal. In Limburg worden vele dialecten gesproken, die per dorp of stad kunnen verschillen. Dit centrum wil ervoor zorgen dat deze dialecten blijven bestaan en dat ze worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Volgens ’t Hoes is het spreken van een dialect niet alleen goed voor de taalvaardigheid, maar versterkt het ook de culturele verbondenheid tussen Limburgers.

Projecten en Activiteiten

’t Hoes veur ’t Limburgs is actief in verschillende projecten. Een van die projecten is “Zjuulke”, waarbij meerdere kinderopvanglocaties in de gemeente Heerlen, zoals Peuteropvang Heerlen en Montessori, de Limburgse taal een plek geven in hun dagelijkse activiteiten. Daarnaast organiseert ’t Hoes ook cursussen Limburgs, zoals de beginners- en gevorderdencursus ‘Leef Limburgs’ die in oktober van start gaan in SCHUNK.

Streektaalconferentie en Officiële Opening

De officiële opening van ’t Hoes veur ’t Limburgs valt samen met de Streektaalconferentie 2024 op 20 september. Tijdens deze conferentie staat het thema “meertalige opvoeding en educatie” centraal. De dag biedt een programma vol inspirerende lezingen, workshops en netwerkmogelijkheden voor iedereen die geïnteresseerd is in de Limburgse taal en cultuur.

Meer Weten?

Wil je meer weten over ’t Hoes veur ’t Limburgs, hun activiteiten of heb je een vraag of idee? Bezoek dan hun website op www.hoesveurtlimburgs.nl. Hier vind je ook meer informatie over de Streektaalconferentie en kun je de campagnevideo “Zodet veer ós versjtaon!” bekijken.

Met de opening van ’t Hoes veur ’t Limburgs wordt een belangrijke stap gezet in het behoud en de promotie van de Limburgse taal en cultuur. Het centrum nodigt alle Limburgers uit om samen te werken aan een toekomst waarin de Limburgse taal blijft voortleven.