Heerlen viert 80 jaar bevrijding: een bijzondere herdenking voor de buurt

In 2024 en 2025 herdenkt Nederland 80 jaar vrijheid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Voor Heerlen is dit een bijzonder moment, omdat de stad op 17 september 1944 werd bevrijd, gevolgd door Hoensbroek op 18 september 1944. Om deze mijlpaal te vieren, worden er in september diverse activiteiten georganiseerd in Heerlen en omgeving. Deze evenementen zijn bedoeld om stil te staan bij de bevrijding en de vrijheid die sindsdien is verworven.

Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Heerlenaren verwelkomen hun bevrijders.

Bron: Rijckheyt.nl | Schaesbergerweg. Heerlenaren verwelkomen hun bevrijders.

Hoogtepunten van de vieringen

De festiviteiten starten op 12 september 2024, de dag waarop het Limburgse dorp Mesch als eerste werd bevrijd door de geallieerden. In Heerlen en Hoensbroek vinden in september verschillende activiteiten plaats, waaronder een indrukwekkend bezoek van een Amerikaanse WOII-veteraan, exposities, onthullingen van monumenten en herdenkingsconcerten.

Activiteiten in Heerlen:

  • 16 september: Bezoek van WOII-veteraan Kenneth Thayer (99 jaar)
    De Amerikaanse veteraan Kenneth Thayer bezoekt Heerlen, samen met vier officieren van de Old Hickory Divisie en familieleden van overleden veteranen. Iedereen is welkom om dit bijzondere bezoek bij te wonen.
  • 16 september – 3 november: Expositie ’80 jaar Bevrijding Heerlen’
    In het stadskantoor aan de Geleenstraat 25 is een speciale expositie te zien over de bevrijding van Heerlen. De tentoonstelling is toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden van de publieksbalie.
  • 17 september: Onthulling van het Bekkerveld-monument
    Op deze dag wordt een monument onthuld ter herdenking van de bevrijding van Heerlen. De onthulling vindt plaats van 18:45 tot 20:15 uur. Daarna is er om 20:30 uur een lezing en documentaire in Royal, met unieke beelden van de bevrijding van de stad.

Activiteiten in Hoensbroek:

  • 21 september: Herdenkingsdag in Hoensbroek
    Deze dag staat in het teken van herdenken met onder andere een kranslegging bij het monument, een klassieke autotour en muzikale optredens. De activiteiten starten om 12:30 uur en duren tot 17:00 uur.
  • 29 september: Lezing en concert
    Op deze dag vindt een lezing plaats door oud-stadshistoricus Roelof Braad in Parkstad Limburg Theaters (PLT). De lezing begint om 13:00 uur en toegang is gratis (tickets zijn verkrijgbaar via PLT). Aansluitend is er een concert, ‘The Armed Man’, uitgevoerd door de Oratoriumvereniging Heerlen. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via PLT.

Herdenkingspin: een blijvende herinnering

Speciaal ter ere van het 80-jarig jubileum is er een herdenkingspin ontworpen. Deze pin is te koop voor €3,50 bij verschillende lokale winkels, waaronder boekhandel Van der Velden – Van Dam, DA-drogist De Caumer en wolwinkel Ut Bölke.

Meer informatie en programma

Buurtbewoners die meer willen weten over de festiviteiten of het volledige programma willen inzien, kunnen terecht op de officiële website: 4en5meiheerlen.nl.

Samen vieren we 80 jaar vrijheid – een moment om te koesteren en te herdenken.