Waarschuwing voor Babbeltrucs: Let op Nepagenten in de Buurt

De politie en gemeente houden regelmatig overleg over de veiligheid en openbare orde in de regio. Uit recente cijfers blijkt een zorgwekkende stijging in fraudegevallen, waaronder babbeltrucs. Vooral ouderen worden het doelwit van oplichters die zich voordoen als politieagenten.

Wees alert voor nepagenten!

De afgelopen maanden is er een toename geweest van oplichters die zich voordoen als agenten. Deze fraudeurs richten zich vaak op ouderen en gebruiken verschillende verhalen om vertrouwen te winnen. Ze bellen bijvoorbeeld met de mededeling dat er in de buurt een poging tot inbraak is geweest, en adviseren om sieraden of geld aan een ‘wijkagent’ te geven. Deze zou de waardevolle spullen bij de persoon thuis komen ophalen om “veilig te stellen”.

Wat deze oplichters nog overtuigender maakt, is dat ze persoonlijke informatie gebruiken, zoals adresgegevens of rekeningnummers. Hiermee wekken ze vertrouwen bij het slachtoffer. Hoewel niet elke poging tot oplichting slaagt, zijn de gevallen waarin het wél lukt vaak schadelijk. Grote sommen geld en waardevolle bezittingen verdwijnen, en het gevoel van veiligheid wordt aangetast.

In Heerlen zijn inmiddels meldingen binnengekomen van deze babbeltrucs. Helaas bereiken deze meldingen de politie vaak te laat om nog in te kunnen grijpen. Dit fenomeen is niet alleen lokaal; landelijk is er een stijging van dit soort fraudegevallen, al zijn er gelukkig ook al verdachten opgepakt.

Tips om babbeltrucs te voorkomen

De politie deelt graag een aantal belangrijke preventietips om uzelf en uw buurtgenoten te beschermen tegen deze oplichters:

  • De politie vraagt nooit om pincodes of waardevolle spullen.
  • De politie komt nooit langs om kostbare eigendommen te fotograferen of op te halen.
  • Vraag altijd om politielegitimatie. Een echt politiebewijs bevat een hologram dat afwisselend het logo en het woord ‘politie’ toont.

Meld verdachte situaties direct

Heeft u het vermoeden dat u te maken heeft met een oplichter? Geef nooit informatie over uw pincodes of waardevolle spullen. Bij twijfel over een telefoontje of bezoek van iemand die zich voordoet als politieagent, is het belangrijk om snel actie te ondernemen:

  • Bel de politie op 0900-8844 voor niet-spoedeisende zaken.
  • Vertrouwt u een situatie aan de deur niet? Bel dan direct 112.

Door alert te blijven en verdachte situaties meteen te melden, vergroten we de kans om deze oplichters op heterdaad te betrappen en uw buurt veiliger te maken.

Laten we samen zorgen voor een veilige buurt! Deel deze informatie met uw buren, vooral de ouderen, zodat ook zij alert blijven op deze vorm van oplichting.