Op 11 januari gaat het burgerberaad in Heerlen van start! 136 gelote inwoners gaan met elkaar in gesprek over leefbaarheid binnen onze gemeente. De eerste bijeenkomst staat in het teken van uitleg en het stellen van kaders. De deelnemers mogen zelf aangeven over welke deelonderwerpen zij advies willen geven.
Wat is het Burgerberaad?
Het burgerberaad is een initiatief waarin een representatieve groep inwoners samenkomt om te praten over belangrijke thema’s voor de gemeente, in dit geval leefbaarheid. Inwoners krijgen de kans om advies te geven en dit advies zal uiteindelijk worden overgedragen aan de gemeenteraad. Het burgerberaad is bedoeld om de stem van de inwoners te versterken en hen actief te betrekken bij besluitvorming in de gemeente.
Deelnemers en planning
Eind 2024 werden 10.000 Heerlenaren uitgenodigd voor het burgerberaad. Ruim 550 inwoners meldden zich aan, en de loting heeft een goed afspiegeling van de Heerlense samenleving opgeleverd. Er is een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, verschillende opleidingsniveaus en vertegenwoordiging uit diverse wijken van Heerlen.
Na de startbijeenkomst op 11 januari volgen er nog vier bijeenkomsten:
- Donderdagavond 30 januari
- Zaterdag 22 februari
- Donderdagavond 13 maart
- Slotbijeenkomst op zaterdag 29 maart, waar de definitieve adviezen aan de gemeenteraad worden overgedragen.
De burgemeester zal het burgeradvies tijdens deze slotbijeenkomst in ontvangst nemen en delen met de gemeenteraad.
Volgen van de uitvoering en onderzoek
Zodra de gemeenteraad de adviezen van het burgerberaad overneemt, zal een groep deelnemers de uitvoering van deze adviezen blijven volgen. Daarnaast zal de Rekenkamer Heerlen later dit jaar onderzoeken wat er daadwerkelijk met de adviezen van het burgerberaad is gedaan.
Blijf op de hoogte van de voortgang en de besluiten die uit het burgerberaad voortkomen!