Een blik terug naar de oprichting van de buurtorganisatie

In 1997 hebben negen bewoners van Grasbroek, Musschemig en Schandelen, uit elke wijk drie, op verzoek van de verschillende verengingen de buurtorganisatie GMS opgericht. Dit was nodig omdat in het kader van het Grote Stedenbeleid en het daarmee samenhangende buurtgericht werken de gemeente per buurt één aanspreekpunt wilde. In september verscheen al het eerste contact- en informatieblad, dat twee maanden later de naam GrasMusSch kreeg.

In de loop der jaren hebben veel mensen hebben zich vrijwillig voor de buurt ingezet en geweldige dingen gedaan. Denk aan de speeltuin bij de Heilig Hartkerk, de straatspeeldagen, de buurtfeesten, allerhande genomen verkeers- veiligheidsmaatregelen, het mozaïek bij en de restauratie van het Anthoniushöfke en niet te vergeten het bestrijden van de drugsoverlast en het vechten voor een tippelzone. En natuurlijk het besturen van GMS.

Nu is besturen niet het belangrijkste in een buurt, maar het is wel goed als een paar mensen het overzicht houden en ervoor zorgen dat de bewoners weten wat er gebeurt met het geld dat de buurt krijgt. Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen GMS daarover kon meepraten en meebeslissen, kozen de oprichters in 1997 voor de verenigingsvorm. Minstens één keer per jaar vertelde het bestuur wat er allemaal was gedaan, hoe het geld was besteed en konden er nieuwe bestuursleden worden gekozen.

Meer lezen? Dit stuk is ook terug te vinden in de GrasMusSch van Februari 2024.