Het WhatsApp Buurtpreventieprogramma is een initiatief dat wordt gebruikt door buurten en gemeenschappen om de veiligheid te verbeteren en criminaliteit te verminderen. Het programma maakt gebruik van WhatsApp-groepen waarin buurtbewoners met elkaar communiceren en informatie delen over verdachte activiteiten, inbraken, verdachte personen en andere veiligheid gerelateerde zaken. In GMS doen wij natuurlijk ook mee, zo heb je voor alle wijken in GMS al een app-groep.

Waarom een buurtapp?
In deze WhatsApp-groepen kunnen buurtbewoners informatie delen over verdachte activiteiten die ze hebben gezien, inbraken die hebben plaatsgevonden, of andere veiligheidszorgen. Dit stelt de leden van de groep in staat om snel op de hoogte te zijn van wat er in hun buurt gebeurt. Natuurlijk helpt het ook om een extra oogje in het zeil te houden, en voor elkaar uit te kijken.

Door het delen van informatie kunnen buurtbewoners preventieve maatregelen nemen, zoals controleren of alle deuren en ramen wel goed dicht zitten wanneer er ergens is ingebroken, of gewoon het extra waakzaam zijn tijdens bepaalde tijden van de dag, maar ook misschien door het installeren van beveiligingscamera’s. Informatie kan dus al veel te weeg brengen, en door deze informatie te delen werken we naar het creëren van een veiligere buurt.

In sommige gevallen werken de WhatsApp-groepen ook samen met de plaatselijke politie en/of wijkagenten. Dit kan betekenen dat de politie informatie uit de groepen gebruikt om patrouilles te plannen of om verdachte activiteiten op te volgen. De agenten kunnen op deze manier sneller reageren en beter uitkijken binnen de wijken.

Het WhatsApp Buurtpreventieprogramma kan een effectief middel zijn om de veiligheid in een buurt te verbeteren door middel van samenwerking en informatie-uitwisseling tussen buurtbewoners. Buren zijn dan ook de beste vorm van veiligheid. Benieuwd naar de groepsapp van uw wijk? Check deze link!