StreetArt; Niemeyer’s Ster Tabak


De originele Ster Tabak reclame werd in 1917 op dit pand geschilderd. In de volgende decennia verloor het steeds meer van haar glans en was het helaas lange tijd aan het oog onttrokken door een nieuw gebouwd pand ernaast. Maar toen dit buurpand begin deze eeuw werd gesloopt, kwam de reclame weer tevoorschijn. De nieuwe pandeigenaren besloten om de oude Niemeyer Ster Tabak reclame weer nieuw leven in te blazen.

De muurschildering “Niemeyer’s Ster Tabak” in Heerlen is een iconisch kunstwerk dat te vinden is op een gebouw in de stad. Het is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Guus van Eck in 1991 ter ere van het 100-jarig bestaan van de tabaksfabriek Niemeyer. De muurschildering is een eerbetoon aan de geschiedenis van de tabaksindustrie in Heerlen, die ooit een belangrijke economische rol speelde in de regio.

Het kunstwerk toont een reusachtige afbeelding van een pakje Niemeyer’s Ster Tabak, met het merkembleem prominent in het midden. De muurschildering is een herkenbaar en geliefd kenmerk van de stad geworden en staat symbool voor het industriële verleden van Heerlen.

In de loop der jaren is de muurschildering uitgegroeid tot een cultureel en historisch landmark in Heerlen en wordt het vaak bewonderd door zowel lokale bewoners als bezoekers van buiten de stad.