Inti wordt beschouwd als een vaandeldrager van de nieuwe generatie Chileense kunstenaars. Zijn graffiti achterlaat een rijkdom aan Latijns-Amerikaanse cultuur waar hij zijn inspiratie uit haalt. Een iconisch personage genaamd ‘Kusillo’ is een constante figuur in vrijwel al zijn werken, waardoor zijn stijl herkenbaar en uniek is.

De muurschildering “Creed” in Heerlen is een opvallend kunstwerk dat zijn inspiratie vindt in de gelijknamige Amerikaanse film uit 2015, geregisseerd door Ryan Coogler. Dit kunstwerk, gemaakt door de bekende Nederlandse straatkunstenaar D*Face (Dean Stockton), is in opdracht van het Street Art Festival Heerlen tot stand gekomen.

Het kunstwerk toont een indrukwekkende afbeelding van het hoofd van Apollo Creed, een personage uit de “Rocky”-filmserie, gespeeld door Carl Weathers. Met zijn gedetailleerde en kleurrijke stijl heeft dit werk een prominente plek gekregen op een gebouw in het centrum van Heerlen, waar het bijdraagt aan de levendigheid en artistieke sfeer van de stad.

Vlak om de hoek van deze nieuwe ‘Heerlen Parkstad Experience’ bevindt zich misschien wel een van de meest besproken Heerlense muurschilderingen. Acht maanden nadat de Chileense kunstenaar Inti in 2014 de muurschildering ‘Creed’ plaatste op de Auroraflat, stelde raadslid Sajjad Rahnama’i (GroenLinks) vragen aan het stadsbestuur. Mensen hadden verschillende interpretaties van het werk, sommigen zagen er een moslima met patroongordel en een bloedend hart in. Dit zorgde voor discussie over de betekenis en het mogelijke herzien van sommige muurschilderingen.

Hoewel niet elke Heerlense mural mijn persoonlijke smaak treft, ben ik ze gaan waarderen door beter te kijken. Het observeren van kunst in de openbare ruimte vergt aandacht voor details die vaak verloren gaan tijdens het haastige dagelijkse leven. Iedereen beleeft kunst op zijn eigen manier, en Inti’s werk met de ‘Kusillo’ als sleutelfiguur laat ruimte voor verschillende interpretaties. Persoonlijk valt mij de olijftak in haar hand op, een symbool van vrede, verzoening en hoop, wat mij het meeste raakt in zijn werk.