Duik in de Mijnhistorie: ‘Gedolven Herinneren’

Op maandag 27 mei 2024 nodigt het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) in samenwerking met het Nederlands Mijnmuseum voormalige mijnwerkers en hun familieleden uit voor een bijzondere publieksactiviteit genaamd ‘Gedolven Herinneren’.

Tijdens dit unieke evenement krijgen deelnemers de kans om te graven in hun eigen personeelskaarten of die van hun familieleden, rechtstreeks uit het archief van het Administratiekantoor Zuid-Limburg (AZL). Dit archief herbergt een schat aan informatie, met maar liefst 60 meter aan personeelskaarten van mijnwerkers van gerenommeerde mijnen zoals de Oranje-Nassau Mijnen, de Willem-Sophia, de Laura & Vereeniging, en de Domaniale Mijnmaatschappij*.

Het evenement vindt plaats van 12.30 tot 17.00 uur in de studiezaal van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, gelegen aan de Sint Pieterstraat 7 te Maastricht. Naast het verkennen van de persoonlijke mijnhistorie, kunnen bezoekers genieten van een sfeervolle randprogrammering verzorgd door het Nederlands Mijnmuseum. Daarnaast presenteert het SHCL de mini-expositie ‘Mijn & Milieu’, die een boeiende kijk biedt op de relatie tussen mijnbouw en milieu.

Het is belangrijk op te merken dat de personeelskaarten persoonsgegevens bevatten en daarom alleen kunnen worden ingezien door voormalige mijnwerkers zelf of hun directe familieleden. Om deel te nemen aan het evenement en jouw personeelskaart te reserveren, kun je je vooraf aanmelden via de link hier.

Mis deze unieke kans niet om in de geschiedenis van de mijnen te duiken en je eigen verhaal te ontdekken. We kijken ernaar uit om jou te verwelkomen op ‘Gedolven Herinneren’ op 27 mei!

Overweldigende Belangstelling voor ‘Gedolven Herinneringen’ Leidt tot Aanmeldstop

Wegens de enorme belangstelling voor het evenement ‘Gedolven Herinneringen’ rond de AZL-personeelskaarten van mijnwerkers, hebben het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) en het Nederlands Mijnmuseum de aanmeldingen stopgezet. Het aanmeldformulier is offline gehaald en de vrije inloop op 27 mei is komen te vervallen.

Nieuw Evenement in de Planning

De organisatoren onderzoeken momenteel de mogelijkheid om een tweede evenement te organiseren vanwege de grote vraag. Belangstellenden die zich niet konden aanmelden, kunnen hun interesse voor toekomstige evenementen kenbaar maken via de website van SHCL.

Informatie voor Geregistreerde Bezoekers

Bezoekers die zich op tijd hebben aangemeld, ontvangen binnenkort bericht of de gewenste kaart is gevonden. Om drukte te spreiden, worden bezoekers verzocht om op een vooraf bepaald tijdstip naar het SHCL in Maastricht te komen. Verdere details volgen spoedig.